Dzień Misia w szkole PDP


25 listopada 2022

Choć Światowy Dzień Pluszowego Misia ogłoszony został 25 listopada 2002 roku, to historia powstania pluszowej zabawki jest znacznie dłuższa i może mieć wiele wspólnego z prezydentem Stanów Zjednoczonych, Theodore’em Roosevelt’em. Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy mieli dzisiaj możliwość usłyszenia tej historii oraz wzięli udział w licznych grach i zabawach tanecznych. Czytaj dalej

Wyjście do pizzerii


24 listopada 2022

Listopadowe wyjście do pizzerii było nagrodą dla uczniów szkoły przysposabiającej do pracy, którzy wyróżniali się w ostatnich tygodniach najlepszym zachowaniem i najbardziej aktywną pracą na zajęciach. Już od dawna wiemy, że najlepszym miejscem z najlepszą pizzą w Częstochowie jest restauracja La Vita Da Re i to właśnie tutaj zawsze kierujemy swoje kroki, chcąc posmakować włoskich specjałów. Czytaj dalej

Szkolny Przegląd Sportowy


23 listopada 2022

Za Nami kolejna już edycja Przeglądu Sportowego. W środę, 23. listopada odbyła się w ZNPO kolejna edycja tego projektu sportowo – edukacyjnego. Tym razem poruszyliśmy trudny i jednocześnie bardzo istotny temat osób niepełnosprawnych w sporcie zawodowym. Podczas tej odsłony zostały wymienione dyscypliny paraolimpijskie oraz szczegółowo opisane niektóre z nich m.in.: blind football, amp football, koszykówka na wózkach, paralekkoatletyka, parapływanie, czy paranarciarstwo alpejskie. Udało nam się również nakreślić sposoby klasyfikacji zawodników do danych grup niepełnosprawności oraz zdefiniować słowo niepełnosprawność. A to wszystko z przerwą taneczną przy dźwiękach utworu Waka Waka. Cudownym akcentem tego przeglądu było wybranie grupy uczniów pretendujących o miano sportowca szkoły. Dziękujemy za obecność i z niecierpliwością czekamy na następne spotkanie! Czytaj dalej

Uczniowie z klas 1 do 5 spotkali się w poniedziałkowy poranek na kolejnych warsztatach kulinarnych, które należą do działań towarzyszących Programowi dla Szkół. Nadeszły bardzo chłodne dni, a więc doskonały czas na to, żeby sobie zaserwować potrawę nieco bogatszą w kalorie. Czytaj dalej