Dziś podczas zajęć gospodarstwa domowego, które odbywają się w ramach przysposobienia do pracy, uczniowie przygotowywali jedno z najbardziej popularnych i lubianych wśród młodzieży dań, czyli pizzę. Sekretem tego kultowego posiłku, pokochanego przez miliony ludzi na całym świecie, jest prostota i niezliczona mnogość wariantów. Nie ma chyba wśród znanych nam osób nikogo, a tym bardziej nie znajdziemy w naszej szkole osoby, która byłaby w stanie odmówić sobie choć kilku kęsów tego wspaniałego włoskiego dania. Już na samą myśl przecież cieknie ślinka: pyszne, chrupiące ciasto, ciągnący ser, sos pomidorowy, pieczarki, papryka i szynka. To niezaprzeczalnie najpopularniejszy smakołyk na świecie.
Dzisiejsze zajęcia odbyły się pod kierunkiem pań: Anny Nocoń i Marty Sowińskiej, które dbały o to, żeby spełnione były wszystkie wytyczne sanitarne, przede wszystkim te związane z zaleceniami pandemicznymi. Nasze szanowne panie, którym pomagała s. Teresilla, dopilnowywały, aby składniki przygotowywane i krojone przez uczniów były w odpowiedniej ilości i pożądanym kształcie. Młodzież kroiła zatem pieczarki, paprykę, cebulę, szynkę i tarła żółty ser.
Ciasto według swojego tajemnego przepisu zrobił także pan Sebastian Adamus. Dzięki temu, nasi uczniowie mieli możliwość zasmakować dziś w różnorodności smaków i sposobów wykonania tego neapolitańskiego specjału.