Nadeszła jesień a wraz z nią czas owocowych zbiorów. Dlatego też dziś, w szkole przysposabiającej do pracy, postanowiliśmy uczcić najbardziej popularny i lubiany owoc, czyli jabłko. Naszą uroczystość zorganizowaliśmy nieco wcześniej, gdyż Święto Jabłka, mające swe korzenie w Anglii, odbywa się zwykle około 21 października.
Na wstępie odbyła się pogadanka na temat zdrowotnych walorów jabłek. Uczniowie opisywali jabłko, jego wygląd, zapach i smak. Poznali, jak rozwija się jabłko, zobaczyli etapy jego rozwoju, obejrzeli jak wygląda praca w sadzie oraz jakie potrawy można zrobić z jabłek. Wysłuchali opowiadań o jabłku. Równocześnie odbyła się degustacja różnych odmian jabłek – tych twardych i kruchych, słodkich i kwaśnych. Po niej rozwiązywaliśmy owocowe zagadki i braliśmy udział w konkursach, oczywiście z jabłkiem w roli głównej.

dscf13560026 dscf13590027 dscf13640029 dscf13680031 dscf13400018

Najwięcej emocji i radości wzbudził konkurs, polegający na zjedzeniu w jak najkrótszym czasie jabłka zawieszonego na sznurku.

dscf13780033 dscf13750032

Należy dodać, że tego dnia w szkolnym jadłospisie królowały oczywiście jabłka. Po budynku unosił się zapachach smażonych konfitur, którymi będziemy delektować się zimą. Upieczone przez uczniów złociste rogaliki z jabłkami stanowiły ukoronowanie Święta Jabłka.

dscf13150009 dscf13180011 dscf13200012 dscf13370016

Ten szczególny dzień minął nam w „smakowitej” atmosferze, a uczniom dostarczył nie tylko miłych wrażeń, ale też ukrytych w jabłkach witamin.