Dzisiaj w szkole odbył się apel wychowawczy dotyczący zdrowego odżywiania się. Gościliśmy nauczycieli i uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych, którzy przedstawili prezentację multimedialną dotyczącą wpływu prawidłowego żywienia na zdrowie, sprawność fizyczną i intelektualną. Nasi uczniowie mogli także poszerzyć swoją wiedzę o prawidłowym żywieniu w praktyce – młodzi kucharze przygotowali zdrowe i bardzo smaczne przekąski, którymi częstowali. Dzieci przekonały się, że tak popularne, ale niekorzystne dla zdrowia chipsy, chrupki czy słodycze można zastąpić odżywczymi ciastkami z ziaren lub prażonymi jabłkami czy kolorowymi kanapkami z warzywami i warzywnymi pastami. Uczniowie zapamiętali złotą zasadę zdrowego żywienia – 5 U – urozmaicenie, umiarkowanie, uregulowanie, uprawianie, unikanie. Było nie tylko smacznie, ale i pożytecznie. Apel przygotowała p. J. Wekiera we współpracy z Samorządem szkolnym.

zdjŕcie 2 zdjŕcie 3 zdjŕcie 4