Dziś w Zespole Niepublicznych Placówek Oświatowych w pracowni kulinarnej Szkoły Przysposabiającej do Pracy miało miejsce wydarzenie, które z wielką ciekawością obserwowali uczniowie, ale także i nauczyciele. Wszystkich przyciągał tam niezwykły zapach roznoszący się po całym budynku szkoły. Otóż właśnie dziś w ramach ogólnopolskiego projektu „Chawerim Towim”, w ramach którego przedstawiana jest naszym uczniom kultura i tradycje żydowskie, szkolni koordynatorzy projektu p. Adrianna Zawadzka oraz p. Sebastian Adamus korzystając z ogromną pomocą i wsparciem niezastąpionej w sytuacjach kulinarnych p. Lidią Golczyk – nauczycielką ZNPO, przygotowywali jedną z tradycyjnych potraw żydowskich, jaką jest czulent z kurczakiem. Na gotowe danie długo trzeba było czekać, co jeszcze bardziej pokręciło apetyty uczniów i nauczycieli. Jednak warto było.


A oto przepis:

CZULENT Z KURCZAKIEM
Składniki:
– 1 kurczak podzielony na cztery części,
– 1 cebula pokrojona w kostkę,
– 2 marchewki pokrojone w talarki,
– 2 łodygi selera pokrojone w kawałki o długości 5cm,
– 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę,
– 10 dkg cieciorki z puszki,
– 10 dkg białej fasoli z puszki,
– 10 dkg czerwonej fasoli z puszki,
– 25 dkg ziemniaków pokrojonych w plasterki.

 Sposób wykonania:

Na oleju usmaż cebulę na brązowo. Dodaj kurczaka i dalej podsmaż. Wrzuć do garnka czosnek, fasolę, cieciorkę, marchewkę, seler naciowy, ziemniaki, i zalej wszystkie składniki wodą. Gotuj około 50 minut pod przykryciem. Wyjmij mięso, oddziel od kości, drobno pokrój i wrzuć do garnka. Potrawę należy dusić dwie godziny w piekarniku w temperaturze 140 stopni z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika dopraw do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO!!!