W miniony poniedziałek obchodziliśmy w PDP Dzień herbaty. Dziś czas na kolejny napoje – kakao i gorącą czekoladę. Wszystko zaczęło się w Ameryce łacińskiej. To tam odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Przyrządzano wtedy czekoladę z kakao. Czekoladę pito podczas ceremonii lub stosowaną ją w charakterze lekarstwa. W późniejszych wiekach Majowie uważali czekoladę za napój bogów. Do wytwarzania tego świętego naparu używali prażonych i ucieranych ziaren kakaowych zmieszanych z papryczką chili, wodą i skrobią kukurydzianą. Potem czekolada trafiła do Hiszpanii i biła rekordy popularności wśród europejskiej arystokracji. W 1828 roku wynalazek prasy czekoladowej zrewolucjonizował proces wytwarzania czekolady. Podczas tłoczenia na tym nowatorskim urządzeniu masła kakaowego z prażonych ziaren powstawał również drobny proszek kakaowy. Proszek następnie mieszano z płynami i wlewano do form, gdzie tężał w tabliczkę czekolady. I tak nastała era współczesnej czekolady. Najlepsze czekolady pochodzą obecnie z Brukseli, która uważana jest za najbardziej czekoladową stolicę świata.

A najbardziej czekoladową placówką szkolną w Polsce, była dzisiaj nasza Szkoła Przysposabiająca do Pracy.