Już w starożytności zdobiono jajka. Widziano w nich symbole odradzającego się życia oraz płodności i wierzono, że zapewniają trwanie świata. Farbowane łupinami cebuli zabezpieczały przed złymi mocami, a barwione młodym żytem przynosiły szczęście. Dziś, gdy pogańskie wierzenia i ludowe prawidła straciły na znaczeniu, malowane jajka są ozdobą wiosennego stołu, a dla nas, chrześcijan – znakiem Zmartwychwstania.
O niezwykłych możliwościach dekorowania jaj można przekonać się, zwiedzając wystawę „Górnośląskie kroszonki 2016”. Prezentowane na niej filigranowe dzieła to prace zgłoszone w tegorocznej, 27 edycji konkursu na najciekawsze kroszonki wykonane tradycyjnymi i nowymi technikami, ocenione w czterech kategoriach ze względu na zastosowaną technikę. I my wzięliśmy udział w konkursie – pięć pięknie zdobionych jaj wykonała pod okiem pani Urszuli Saboczyńskiej uczennica szkoły przysposabiającej do pracy – Sylwia Zaskórska.

FullSizeRender FullSizeRender-2 FullSizeRender-3 IMG_5801FullSizeRender(3)