Innowacja z ogrodoterapii


12 października 2016

Cele prowadzonej innowacji:

– Przyswajanie elementarnych wiadomości o środowisku przyrodniczym.

– Wyrabianie wrażliwości na piękno przyrody i estetykę otoczenia.

– Praktyczne zapoznanie uczniów z materiałami, narzędziami do uprawy roślin.

– Poznanie odpowiednich czynności, technologii służących uprawie roślin.

– Poznanie odpowiednich czynności, technologii, narzędzi służących przetwarzania roślin w celach użytkowych.

– Dbanie o działkę szkolną.

– Budzenie satysfakcji z dobrze wykonanej pracy.

 Treści:
Jesień: prace w ogrodzie, zbieranie nasion niektórych roślin, zbieranie warzyw i kwiatów. Usuwanie suchych łodyg po zebraniu plonów, składanie ich na pryzmę kompostową. Oczyszczanie narzędzi ogrodniczych przez zmagazynowaniem ich na zimę. Przygotowywanie owoców i warzyw do spożycia na surowo, przetwory z owoców i warzyw. Suszenie ziół, kwiatów, warzyw smakowych, roślin ozdobnych. Opieka nad terenem zielonym przy szkole, okrywanie, zabezpieczanie krzewów i drzew na zimę. Zbiory owoców w sadzie, grabienie liści, porządkowanie terenu zielonego.
Zima: Prześwietlanie drzewek owocowych, pielenie drzewek, przechowywanie owoców i warzyw. Hodowanie roślin w skrzynkach i doniczkach. Przygotowywanie zestawów ziół do dekoracji i celów użytkowych. Kompozycje z suszonych kwiatów i ziół (np. ramka z kwiatami), wystawy, gazetki. Wykorzystywanie owoców i warzyw do spożycia. Wysiewanie nasion na rozsadę.
Wiosna: Wiosenne prace w ogródku, spulchnianie gleby, grabienie, siew, podlewanie, wyrywanie chwastów, oczyszczanie ścieżek, hodowanie owoców miękkich (truskawki, poziomki). Koszenie trawy. Pielęgnacja kwiatów domowych.

Przewidywane efekty pracy z uczniem:

– Posiada elementarne wiadomości o środowisku przyrodniczym i społecznym.

– Jest wrażliwy na piękno przyrody.

– Zna materiały i narzędzia do uprawy roślin, stosuje je w praktyce.

– Zna odpowiednie czynności, technologie służące przetwarzaniu roślin w celach użytkowych.

– Pielęgnuje rośliny doniczkowe.

– Potrafi suszyć kwiaty i zioła.

– Potrafi układać bukiety.

Autorki innowacji: Elżbieta Wójcik, Maria Kałużyńska